Tuin

Mijn eigen tuin ontwerpen

30 november 2018

Een groot pluspunt van ons nieuwe huis is een tuin pal op het zuiden. Door de vorige bewoners helemaal betegeld. De noodzaak tot klimaatadaptatie was niet tot ze doorgedrongen. Te treurig voor woorden. Maar voor mij als een leeg canvas om zelf een tuin te ontwerpen. Een kans om met zo weinig mogelijk nieuwe materialen en zo veel mogelijk hergebruik een prachtige tuin te maken voor ons èn insecten.

Ik ben begonnen met stoepkrijt om ideeën die we hadden zichtbaar te maken. Ik wilde graag ronde vormen in de tuin. Een rond pad zodat je in een kleine tuin het gevoel zou hebben te dolen door de tuin. Ik heb eerst tegels weggehaald waar ze in ieder geval weg moesten en ze op de bestaande tegels gelegd om ze uit te meten. Ik wilde de tegels aan de voorkant laten aansluiten aan de tegels aan het kleine terras aan de achterkant bij de groene gietijzeren ronde tafel.

De enorme conifeer op de grens met de buren hebben we weg laten halen. Die sterke mannen hebben ook een pergola geplaatst, precies volgens ons plan.Bij de sloot was het een chaos met een soort gras/riet waar mijn vriend uren op heeft zitten zagen en hakken. De vorige bewoners hadden ook een gigantische tegel met een paard erop neergelegd die met een kruiwagen door het huis moest. Gelukkig wilde iemand op marktplaats hem wel hebben. Ook alle andere klinkers die we over hadden zijn we via marktplaats en de zoon van de buren kwijtgeraakt. Leuk om te merken hoe blij je mensen kunt maken met spullen waar je graag vanaf wilt. Een oude muur was afgebroken van de ronde bank dus daar moest een oplossing voor gezocht worden om te voorkomen dat alle grond wegspoelt. 

De stoeptegels die in de tuin lagen hebben we doormidden gebroken en een stapelmuur van gemaakt. Het leek mij leuk om een deel van de stapelmuur door te laten lopen over de ronde bank. In alle kieren is plek voor plantjes en beestjes. Aan de kant van de trap heb ik een stuk afgegraven, gevuld met zand en zelf een klein terrasje gelegd. Nadat we enorme big bag (2 m3) tuinaarde van Bio-Kultura in Doorn door het huis in de tuin hebben gezeuld en ongeveer eenzelfde hoeveelheid zand de andere kant op hebben vervoerd konden we eindelijk beginnen met planten. 

De eerste planten hebben we gekregen uit de collectie van mijn schoonvader (tuinontwerper) en vormde de basis van de beplanting. Ik was daarnaast gevallen voor het idee van een eetbare tuin. Ik heb door iemand met een permacultuurachtergrond een beplantingsplan laten maken en was toen geïnspireerd en enthousiast maar ook een beetje teleurgesteld. De plaatjes zagen er geweldig uit maar bij de uitvoering had ik al snel het idee dat niet echt oog was voor de esthetische kant. Ik miste aandacht voor planthoogtes, behoefte aan zon en hoeveelheid planten per vierkante meter. Ook zat ik er mee dat in het beplantingsplan relatief veel planten alleen in het voorjaar leuk zijn, zoals daslook en primula veris (gulden sleutelbloem) en wat is dan nog leuk de rest van het jaar? En vooral: wat bedekt de grond nog een beetje zodat katten niet constant in de tuin aan het graven zijn?Ook ben ik bijen in de tuin steeds leuker gaan vinden en vind ik het belangrijker dat bijen goed te eten hebben dan dat ik zelf kan eten uit de tuin. In mijn hoofd ben ik na gaan denken wat ik wilde veranderen. Toen we thuis kwamen na vakantie waren de pompoenen die ik in de lege gaten had geplant ontploft. Ook de drie plantjes ijzerhard zijn als een malle gaan groeien. 

Ik heb uiteindelijk in het vroege najaar besloten zelf een beplantingsplan te maken met als focus BIJEN. Mijn favorieten zijn: dropplant, lavendel, vrouwenmantel, herfstanemoon, kattenstaart, sedum, ijzerhard, kattenkruid, persicaria, bergsteentijm en rode zonnehoed. Ik heb ook grassen toegevoegd zoals lampenpoetsersgras. 

Alles is prachtig gaan groeien. De blauwe regen gaat omhoog om de pergola. De kweepeer heeft het wel zwaar gehad deze warme droge zomer. Het is maar de vraag of die het gaat overleven. De nyssa (boom die goed tegen natte voeten kan) bij het water is helaas al gesneuveld. Bij het huis doet de rozemarijn het prachtig. 

Ik merk dat de tuin even moet wennen en er nog geen balans is. Overal luizen en rupsen die de rovers nog niet gevonden hebben. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. 

Ik heb zo enorm veel plezier gehad in het ontwerpen en bouwen van mijn eigen tuin en heel veel geleerd. Zo bevredigend ook om materialen opnieuw te gebruiken en te zien hoe planten groeien en bloeien. En de pergola is geweldig om met zijn tweeën met een eigen hangmat in te hangen, mijn droom!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply