Tuin

Het lijkt net een park

24 februari 2019

Begin januari kwam een enorme vrachtwagen met wielen net zo groot als ons, twee kuub compost en een kuub houtsnippers brengen. Ik lag nog in bed toen de vrachtwagen bij onze tuin was aangekomen, dus deed snel mijn jas over mijn pyjama en stapte op de fiets. 

Al snel zijn we aan de slag gegaan met het verspreiden van de compost. We werken het niet in de grond maar doen  ‘no dig’, geïnspireerd door Charles Dowding. Het idee dat we de wormen in de grond niet verstoren spreekt ons erg aan. 

Omdat ik mijn energie nog niet op plantjes kan storten heb ik mijn drang tot dingen mooi maken een beetje uit de hand laten lopen. Ter afscheiding met de buren heb ik met grote tegels ter grote van twee stoeptegels een Berlijnse muur gebouwd, ik hoop dat hier snel mos op gaat groeien, net als op andere plekken op het complex. De tegels fungeren hopelijk ook als een barrière tegen het zevenblad dat bij de buren groeit. 

Ik weet dat de mensen om ons heen niet zo veel energie steken in dit soort dingen, maar ik word er gewoon zo blij van om een plan te maken en uit te voeren, dingen van marktplaats bij elkaar te verzamelen richting het beeld dat ik voor ogen had. 

Als we later een moestuin gaan inrichten op onze eigen grond zullen we wel wat meer investeren in goede, schone, compost. Het is best verdrietig om te zien hoeveel plastic erin zit!

In februari krijg ik een mailtje dat de koeienmest binnen is. We hebben maar twee bedden vrij gelaten voor de mest, met no dig is het een beetje een experimentje. Zoals ik al had verwacht is de mest nauwelijks gecomposteerd dus eigenlijk wordt het gebruiken hiervan pas volgend jaar interessant. Verse mest is heel scherp en daar houden planten niet zo van. In de mest bedden heb ik courgettes, pompoenen en mais gepland, die er nog redelijk tegen zouden kunnen, maar ideaal is het niet. 

De mest hebben we nu verspreid en bedekt mooi het onkruid eronder. In maart is het compostdag dus zouden we eventueel mest kunnen verplaatsen naar de composthoop en kunnen vervangen door compost. Een andere optie zou kunnen zijn om op de plekken waar ik ga planten de mest opzij te schuiven en deze gaten te vullen met compost, zodat de worteltjes van de plant niet te snel in aanraking komen met de scherpe mest. 

Een mede volkstuiner kwam langs en zij: ‘het lijkt net een park!’ Ik schaamde mij en zei dat het inderdaad een beetje uit de hand was gelopen. Toen ik thuis kwam vertelde ik het aan mijn vriend en die ging er juist van glunderen, zo leuk vond hij het. Zo zie je maar weer dat het beter is om gewoon helemaal jezelf te zijn, zonder schaamte. Het maakt niet uit hoe je het doet, er is altijd wel iemand die er wat van vindt. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply