Tuin

Composteer je gelukkig

30 november 2018

Het maken van compost van afval is voor mij een enorm bevredigende gedachte. Ik kan zo een uur besteden aan het kijken van compostfilmpjes op youtube. Mijn eerste stap op mijn nieuwe tuin is dus ook het maken van een compostbak. Met materialen die we nog in huis hadden!

De zijkanten zijn gaaspanelen, afkomstig van de vlonder die de vorige bewoners van ons huis hadden gebouwd in de achtertuin. De palen zijn van hout dat over was na het bouwen van de dakkapel. Erg zacht hout dat niet zo lang mee zal gaan, maar het is beter om het te gebruiken dan het weg te gooien. 

De compostbak is iets meer dan een meter aan alle kanten, lekker groot dus. We hadden twee wat hogere en twee wat lagere gaaspanelen. Aan de kanten waar we het spul toevoegen hebben we de lagere gaaspanelen geplaatst. Erachter is de compost van de buurman te zien, ook een goede oplossing. 

Eerst heeft mijn vriend gaten in de grond geboord met een grondboor. Vervolgens de palen erin geslagen (gaan ongeveer een derde de grond in) en de rekken eraan gemaakt. Het voorste rek heeft mijn vriend eraan gemaakt met schroefhaken, zodat hij er gemakkelijk af kan om de compost om te gooien. 

Er is al genoeg informatie over hoe je compost kunt maken, dus dat ga ik hier niet uitleggen. Het concept is ook vooral dat je organische materialen op een hoop gooit en wacht. Ik heb bladeren verzameld en gooi alle plantenresten van de vorige huurder erop. Ook maak ik thuis bokashi in emmers die ik 4 weken laat fermenteren en aan de compost toevoeg. Het ziet er gek uit en ruikt als de nacht. Het zou een geweldige compostversneller moeten zijn. Dit is echt een experiment ik ben enorm benieuwd!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply