Tuin

Bokashi-experiment

1 januari 2019

Bokashi is het fermenteren van groen afval om het vervolgens in te graven in de grond of te verwerken in een traditionele composthoop. Voor mij is het een goede oplossing omdat ik bij mijn huis geen plek heb voor een composthoop. Ik maak thuis luchtdicht bokashi en gooi het om de zoveel tijd op de composthoop op mijn volkstuin, 3 minuten fietsen van mijn huis.

Op YouTube zijn geweldige filmpjes van een Zweedse tuinvrouw Sara die bokashi in haar tuin verwerkt. Honderden wormen kruipen door haar gefermenteerde groenafval heen en maken prachtige wormencompost (vermicompost). Hiervoor stopt ze Bokashi in een plantenbak met wat aarde erover heen. Via de gaten aan de onderkant kruipen de wormen naar binnen, eten de bokashi op, en kruipen weer de grond in als ze klaar zijn. Dit ga ik als het wat warmer wordt zeker ook een keer proberen. Compostwormen zijn niet de makkelijkste beestjes en houden niet van te veel kou of te veel hitte. De zelfgemaakte wormenbak van een vriendin was deze zomer door de hitte helaas een hoopje dode slierten geworden, dus ik weet dat ik goed moet uitkijken. Deze winter maak ik steeds een gat in mijn composthoop en daar stort ik de bokashi in. Als er dan wormen bijkomen zijn ze een beetje beschermd door de bladeren en het tuinafval dat er omheen zit. Kijken of dat goed werkt.

Je leest overigens vaak dat bokashi geen vieze geurtjes veroorzaakt. Dit is niet helemaal waar. Zolang de emmer dicht zit ruik je er niks van. Je moet wel groen afval toevoegen aan de emmer en hiervoor moet de emmer natuurlijk open. Als je regelmatig groen afval toevoegt, vallen de geurtjes reuze mee. De meeste geur komt van het vocht dat je aftapt. Planten, zowel binnen als buiten, zijn er dol op maar mijn vriend vindt de geur echt smerig. Ik vind het zelf wel meevallen, dus het is echt persoonlijk. Gezien de opbrengsten (blije planten en meer compost) vind ik het de geurtjes helemaal waard.

Op internet is genoeg te lezen hoe bokashi in zijn werk gaat. Kort gezegd begin je met het strooien van starter in je bokashi emmer. Dit zijn zemelen die het fermentatie proces starten. Vervolgens wissel je steeds groen afval af met een beetje starter, totdat de emmer vol is. Het is belangrijk om het groen afval wat kleiner te maken, dus bij het snijden van de broccoli snij ik meteen de stronk in stukjes voor de bokashi. Tussendoor stamp je de boel steeds aan, om lucht te verwijderen. Ook is het belangrijk om vocht af te tappen zodat het niet te nat wordt daarbinnen en je met het vocht je planten kan voeden.

Als de emmer vol is sluit ik hem goed af en leg ik een briefje met de datum op de emmer, zodat ik weet hoe lang hij al staat. Na ongeveer twee weken, mag ook iets langer zijn, kun je de inhoud ingraven of op de composthoop gooien. Het schoonmaken van de emmer is vervolgens best een vies klusje, maar in de zomer zeker goed te doen onder de buitenkraan. In de winter is het dus met alle afgesloten buitenkranen even improviseren.

Het fijne aan bokashi is dat ik echt al mijn groen afval er in kwijt kan. Bij een gewone wormenbak kun je bijvoorbeeld niet teveel citrus toevoegen, daar houden de beestjes niet zo van. Ook moet je wormen niet teveel geven, dan worden ze nerveus. De bokashi emmer is niet zo moeilijk en neemt bijna alles aan wat ik er in stop (ik eet geen vlees of vis, maar dit kan er in kleine hoeveelheden ook in, getsie). Avocadoschillen en pitten zijn zo hard die doe ik bijvoorbeeld in de groene container, maar verder gooi ik alles er in, in grote hoeveelheden, steeds met een beetje starter tussen de lagen.

Ik heb twee emmers van eco-logisch.nl en gebruik ook de starter die zij verkopen. Ik ben erg tevreden met het effect van bokashi vocht en ook de palmkool die op ingegraven bokashi groeit doet het erg goed.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply